September har historisk sett varit en tuff månad för aktiemarknaden, men seniorökonomen säger att det är svårt att bli rik på säsongsmönster.

Investeringsdirektören Robert Næss på Nordea förklarar att september ofta är en negativ månad eftersom företag sänker sina intjäningsförväntningar och finansmarknaderna gör en uppföljning av status.

När det gäller sektorer som är mest sårbara, visar statistiken att råvaror, teknologi, cyklisk konsumtion och industri tenderar att prestera sämst i september. Å andra sidan är hälso- och telekomaktier mer robusta med positiv avkastning denna månad.

Energisektorn klarar sig också bra eftersom vinstestimaten för energiföretag i huvudsak baseras på oljepriset, vilket marknaden har full insyn i hela året.

Investeringsdirektören rekommenderar att köpa aktier mot slutet av september eftersom de tre sista månaderna historiskt sett har varit bra sedan slutet av 1980-talet.

Historiskt sett har oktober haft ett dåligt rykte som månaden för krascher, men detta behöver inte nödvändigtvis betyda negativ avkastning.

Det är viktigt att komma ihåg att det är svårt att bli rik på säsongsmönster, och att historien inte alltid upprepar sig. Så även om vissa månader har en tendens att vara bättre för aktiehandel, är det ingen garanti för framgång.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ha en långsiktig strategi och inte förlita sig för mycket på historiska trender när det gäller att investera på finansmarknaderna. Det är alltid bäst att göra en grundlig analys och ha en diversifierad portfölj för att minska risken och öka chanserna till långsiktig framgång.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version