Svenska textilföretag behöver omfamna hållbara affärsmodeller för att främja en mer cirkulär ekonomi

Sofia Larsen och Cecilia Nykvist betonar vikten av att samarbeta med företagen för att främja hållbarhet inom textilindustrin. De understryker även politikens roll i att skapa regler för företagen och betonar konsumenternas ansvar. Trots detta måste företagen med ohållbara affärsmodeller ta ansvar för den stora mängden plagg med kort livslängd som de marknadsför idag.

I vår debattartikel framhåller vi att affärsmodellen “fast fashion” inte är hållbar i det långa loppet. För att främja en mer hållbar klädindustri måste företagen överge denna modell och istället fokusera på att skapa plagg som kan användas under en längre tid och återvinnas när de inte längre är användbara.

EU arbetar redan med att införa regler för en mer hållbar klädindustri, såsom krav på produktpass, ekodesign och förbud mot att förstöra osålda plagg. Det är positivt att svenska textilföretag redan är ledande inom innovation och omställning, och vi uppmanar alla företag inom branschen att satsa på långlivade plagg istället för att locka konsumenter till impulsköp.

Genom samarbete och innovation kan vi främja en mer hållbar klädindustri som gynnar både företag, konsumenter och miljön. Det är dags för alla aktörer inom branschen att ta ansvar och arbeta tillsammans för en mer hållbar framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version