Arbeiderpartiet sätter ett nytt mål för kraftproduktion och energibesparing fram till 2030 – för att pressa oss själva, säger Sigurd Rafaelsen (Ap).

Arbeiderpartiet vill frigöra 20 terawattimmar (TWh) energi till 2030 genom energieffektivisering och lokal energiproduktion, som solceller på hustak. Det berättar Sigurd Rafaelsen, medlem i Aps programkommité och medlem i energi- och miljöutskottet i Stortinget.

– Det är för att pressa oss själva att fatta beslut och göra förändringar inom energipolitiken för att frigöra mer energi som vi vet behövs. Det kräver åtgärder inom reglering för att underlätta för egen, lokal energiproduktion, säger Rafaelsen till E24.

För närvarande använder Norge cirka 135 TWh el per år. Målet är att frigöra 20 TWh genom energieffektivisering och lokal energiproduktion. Satsningar på större kraftanläggningar som landbaserad vindkraft och havsbaserad vindkraft ingår inte i detta mål enligt Rafaelsen.

– Det finns flera utmaningar när det gäller energibesparing och ökad kraftproduktion. Är detta toma löften? Nej, det är inte toma löften. Vi har redan ökat med nästan en miljard under 2024 när det gäller satsningar på energieffektivisering. Vi måste göra mer. Att sätta mål förpliktar oss att vidta åtgärder, säger Rafaelsen.

Efter att utkastet till partiprogrammet har varit på remiss i partiorganisationen kommer det att antas vid Aps landsmöte i maj 2025.

Norge har idag nära 20 TWh i kraftöverskott. Ytterligare 20 TWh skulle kunna bidra till att Norge närmar sig vissa av sina klimatmål. Vi måste ha mer kraft, mer nät och mer energieffektivisering, säger Rafaelsen.

– Miljödirektoratet säger att vi inte når omställningsmålet förrän 2033. Så sett ligger vi efter? Det är en “make it or break it”-period i nästa period. Du måste ställa in ambitionerna så att du lyckas. Och du måste göra det på ett rättvist sätt så att varje hushåll har möjlighet att delta, säger han.

– Det här kräver incitament och kan kosta miljarder? Det kommer att kräva mer pengar för incitament. Men det kräver också en reglering som främjar delningsmöjligheter för solceller. Det handlar inte bara om subventioner, utan också om ramverk, säger Rafaelsen.

Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H) efterlyser konkreta åtgärder.

– Arbeiderpartiet är mycket bra på att sätta ambitiösa mål, men de är ganska svaga när det gäller att komma med åtgärder för att nå dem, säger hon.

Tybring-Gjedde efterlyser en modernare reglering för solkraft och snabbare tilldelning av tillstånd. Hon är kritisk till förseningar inom havsbaserad vindkraft och anser att vad hon kallar “skattebomber” har försvagat investeringarna inom vatten- och vindkraft.

– Det är bra att de nu sätter ett mål, men jag ifrågasätter realismen i det. Høyre kommer bland annat att ställa fler krav på solkraft och överväga egna tidsbegränsade stödåtgärder för kommuner som bidrar till att säkra mer kraft mot 2030, enligt partiets utkast till nytt partiprogram.

Sammanfattningsvis, Arbeiderpartiet har satt ambitiösa mål för att frigöra 20 TWh energi genom energieffektivisering och lokal energiproduktion fram till 2030. Detta kan påverka både energisektorn och individuella hushåll genom incitament och regleringar som främjar delning av solceller och andra energikällor. Det är viktigt att fatta beslut och vidta åtgärder för att uppnå dessa mål och bidra till en hållbar energiframtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version