Norges Bank behåller styrräntan oförändrad på 4,5 procent i ett försök att få ned inflationen, enligt ekonomer. Samtidigt har det kommit nya signaler om räntesänkningar för nästa år.

Norges Bank har hållit styrräntan oförändrad på 4,5 procent sedan december förra året. Inflationen har minskat avsevärt från toppen, men den underliggande inflationen har inte fallit lika mycket, skriver Norges Bank på torsdagen. Samtidigt förutspår centralbanken “hög tillväxt i företagens kostnader” och att försvagningen av kronan “kommer att bromsa den fortsatta nedgången i inflationen”.

– De är fortfarande beredda att höja räntan om kronan försvagas. Det är en tydlig signal till marknaden att de främst vill stabilisera kronkursen, säger chefsanalytiker Elisabeth Holvik på Sparebank 1 Gruppen.

– Kärnan i det Norges Bank försöker uppnå nu är att få ned inflationen, instämmer chefsanalytiker Marius Gonsholt Hov från Handelsbanken.

Holvik och Hov är inte förvånade över beslutet.

– Man blir besviken om man hoppades på räntesänkningar i år, säger Hov.

– Det är hänsynen till kronkursen som gör att Norges Bank drar sig tillbaka, fortsätter han.

Förhandsröster hade visat att kronan hade försvagats med cirka 4-5 procent mot både euro och dollar hittills i år. Under de senaste tre åren har försvagningen varit cirka 15-20 procent.

Det har därmed blivit dyrare att resa utomlands eller handla från utlandet, samtidigt som det har blivit lite lättare att sälja norska varor internationellt.

– Om kronan fortsätter att försvagas eller kapacitetsutnyttjandet ökar, kan löne- och prisökningen hålla sig uppe längre. Då kan det bli nödvändigt med en högre ränta än den vi ser nu, skriver Norges Bank.

– Det är en tydlig signal till marknaden att de främst vill stabilisera kronkursen, säger Holvik.

– Även med dubbla räntesänkningar i USA igår är kronan fortfarande på historiskt låga nivåer. Med låg arbetslöshet och svag tillväxt i produktiviteten i den norska ekonomin finns det fortfarande betydande inflationspress i den norska ekonomin.

Många har väntat på besked om när det blir räntesänkningar.

I juni sa de att styrräntan troligen kommer att ligga kvar på 4,5 procent “resten av året, innan den gradvis sänks”. I augusti sa Norges Bank att räntan “troligen kommer att ligga kvar på dagens nivå under en bra tid framöver”.

Nu säger Norges Bank att prognosen för räntan framöver “indikerar en styrränta som kommer att ligga kvar på 4,5 procent resten av året, innan den gradvis sänks från första kvartalet 2025”.

– De säger att det kommer att bli räntesänkningar under första kvartalet nästa år, bekräftar Holvik.

– Det kan bli några fler räntesänkningar nästa år än de sa i förra rapporten, tillägger hon.

Analys: Norges Bank har beslutat att behålla styrräntan oförändrad, vilket indikerar en oro för inflationen och en strävan att stabilisera kronkursen. För konsumenter kan detta betyda att det blir dyrare att resa utomlands men att det samtidigt kan underlätta export av norska varor. Framtida räntesänkningar kan påverka lånekostnader och investeringar, vilket kan ha konsekvenser för hushållens ekonomi. Det är viktigt att följa utvecklingen på finansmarknaden och vara medveten om hur beslut från Norges Bank kan påverka den personliga ekonomin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version