Både kandidaterna är lika dåliga för prisutvecklingen enligt Olav Chen, men Trump kommer att använda “alla medel” mot Europa.

Valutgången i USA närmar sig med stormsteg, och mätningarna visar att det är mycket jämnt.

Jag tror personligen att om en av kandidaterna vinner båda kamrarna kommer båda parter att använda mer pengar och vara inflationsdrivande, säger Storebrand-förvaltaren Olav Chen till E24.

Nyligen sänkte den amerikanska centralbanken styrräntan i USA med en överraskande dubbel räntesänkning. Nästa räntemöte äger rum två dagar efter valet.

Chen tror inte att valresultatet kommer att påverka räntebeslutet, men tror att den nästa presidentens politik kommer att påverka räntorna.

Om valet blir jämnt och varje parti vinner ett kammar var kan utrikespolitiken bli extra viktig, enligt förvaltaren.

En president har alltid större handlingsutrymme inom utrikespolitiken. Där kan de ofta kompensera för det de inte får gjort inom landet. Då är det handelspolitiken som potentiellt kan vara inflationsdrivande, speciellt om Trump blir vald och fortsätter sin “America First”-politik, säger han.

Donald Trump inledde under sin tid som president en handelskrig med Kina där tullarna höjdes kraftigt på en rad varor. President Joe Biden har i stor utsträckning fortsatt politiken, särskilt mot högteknologiska varor som elbilar och batterier.

Under valkampanjen har Trump lovat mer tullar. Bland annat 10 procent på all import, 60 procent på kinesiska varor och 100 procent på alla bilar som produceras utanför USA.

Det som har en konsekvens för makroekonomi, finans och räntor är handelskrig. Både med Trump och Harris tror jag det blir en hård linje mot Kina, protektionism och vidare införande av tullar mot Kina, säger Chen.

Enkelt förklarat innebär handelskrig att priserna på varor kan pressas upp, vilket i sin tur kan sätta press på centralbankerna att hålla räntorna högre under en längre tid.

I 2023 trädde en amerikansk lagpaket kallad Inflation Reduction Act (IRA) i kraft. Den innebär bland annat 369 miljarder dollar i subventioner till grön energi och teknologi.

I Europa har detta amerikanska åtgärd skapat oro för att europeiska företag kan konkurreras ut av subventionerad amerikansk industri. EU har som svar på IRA lanserat åtgärder som ska säkerställa lika mycket statligt stöd till europeiska företag.

Min fruktan är att Europa är utsatt för America First och handelshinder med Trump, säger Chen.

Han anser att förhållandena är mogna för en grön handelskrig med Trump som president.

Handelskrig kring den gröna omställningen är underskattat, och jag tror att man underskattar vad Trump kan göra mot Europa i sin handelspolitik.

Han kommer att använda alla medel för att lyckas, inklusive att använda säkerhetspolitik med kriget i Ukraina och frågan om amerikanskt Nato-medlemskap som förhandlingskort.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version