Mathilde Tybring-Gjedde (H) är orolig efter att flera utländska investerare har sålt sig ur norsk vindkraft. – Tecken på att de inte ser Norge som investerbart.

Den senaste tiden har utländska aktörer som Blackrock, SUSI Partners och Aquila Capital sålt vindkraftverken Guleslettene, Tellenes, Tonstad och Midtfjellet till norska kraftföretag.

Mathilde Tybring-Gjedde (H) anser att utvecklingen tyder på att utländskt kapital förlorar aptiten för Norge, och är orolig.

– Regeringens oberäkneliga skattepolitik får fler utländska investerare att dra sig ur norsk kraftproduktion. Vissa har uttryckt det tydligt, andra har sålt sig ur i tysthet, säger hon.

– När stora aktörer drar sig ur är det ett tecken på att de inte ser Norge som investerbart.

Högerns energipolitiska talesperson skyller på regeringens införande av grundrenteskatt på vindkraft med retroaktiv kraft, och på det tillfälliga högprisbidraget på vattenkraft som hon anser kom som en bomb på kraftbranschen.

– Det skapar ovisshet och leder till att företag föredrar att investera i andra länder än Norge. Det bekymrar oss mycket. Utländskt kapital röstar med fötterna, och vi har flera exempel på att de drar sig ur norsk kraft, säger Tybring-Gjedde.

Analys:
Artikeln handlar om hur utländska investerare säljer sig ur norsk vindkraft, vilket tyder på att de inte ser Norge som en attraktiv investeringsdestination. Mathilde Tybring-Gjedde är orolig för konsekvenserna av regeringens skattepolitik och de negativa effekterna det har på norsk kraftproduktion. Det nämns även att norska företag köper upp befintliga vindkraftverk istället för att investera i ny kraftproduktion, vilket enligt Tybring-Gjedde är negativt för norsk industri och arbetsplatser. Diskussionen kretsar kring behovet av att locka tillbaka utländskt kapital och att säkerställa en stabil kraftbalans i Norge för att främja tillväxt och sysselsättning inom industrin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version