Bjørn Erik Sættem tar steget vidare till en ny tjänst

Bjørn Erik Sættem har varit en framstående profil hos nätmäklaren Nordnet genom sin närvaro i media och som en av programledarna i podcasten “Pengepodden”.

– Det har varit både hektiskt och roligt. Under pandemin var det extremt, då vi nästan fördubblade antalet kunder på två år, säger Sættem.

– När jag började på Nordnet år 2018 hade vi cirka 100 000 kunder i Norge och 40 miljarder i kundkapital. Nu är det över 430 000 kunder som har investerat 170 miljarder kronor. Det är en tillväxt som många konkurrenter avundas oss, tillägger han.

Sættem kan ännu inte avslöja vem som blir hans nya arbetsgivare.

– Nu ska jag ha ledigt, men står till förfogande för Nordnet under en tid. Så det blir gott om tid att rensa i källaren, fixa trädgården i Asker och träna mer, säger ekonomen.

Han lyfter fram fonden “Nordnet global indeks 125” som en höjdpunkt.

– Det var min idé och det är roligt att ha varit med och skapat en ny fond med en helt ny fondstruktur. Det kom från mina försök under många år att slå ett globalt indexfond, men de flesta åren har mina portföljer förlorat mot det.

– Den enklaste sättet att slå ett globalt indexfond, enligt mig, är att låna lite pengar och investera mer i det globala indexfonden. Det är vad vi gjorde här, där du investerar 100 kronor och förvaltaren lånar ytterligare 25 kronor så att det blir en investering på 125 kronor i världsindexet. Sedan starten den första oktober 2023 har fondet gett en avkastning på 34 procent, jämfört med 28 procent för det globala indexet, säger Sættem.

Han påminner om att giring fungerar åt båda hållen. Det innebär att 125-fonden faller mer än ett vanligt globalt indexfond när aktiemarknaden sjunker.

Analys:
Bjørn Erik Sættem har efter en framgångsrik tid hos Nordnet tagit beslutet att gå vidare till en ny tjänst inom finansbranschen. Under sin tid på Nordnet har han varit en betydande profil och haft en nyckelroll i att skapa fonden “Nordnet global indeks 125”. Denna fond har presterat väl sedan starten och visat sig vara ett framgångsrikt alternativ till ett vanligt globalt indexfond. Med en ökad förståelse för hur giring fungerar kan investerare dra nytta av fondens potential, samtidigt som de är medvetna om dess risker vid marknadsnedgångar. Bjørn Erik Sættems bidrag till Nordnet har varit betydelsefull och hans fortsatta karriär inom finansbranschen kommer med stor sannolikhet att vara framgångsrik och givande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version