Så här fungerar valsystemet i USA – En komplett guide för investerare och finansmarknadsjournalister

Kamala Harris blev demokraternas presidentkandidat i juni, efter att Joe Biden drog sig tillbaka från racet. Foto: Jim Vondruska / Reuters / NTB

Det är inte antalet röster som avgör vem som blir president i USA. Om det vore så hade inte Donald Trump haft en chans. De senaste två republikanska presidenterna vann valet trots att de fick färre röster än sina demokratiska motståndare.

USA är en nation, men består av 50 delstater. De har stor autonomi och arrangerar sina egna presidentval. Washington D.C. har också sina egna regler. Delstatskartan visar inte vem som vann, eftersom vissa stater är mer värda än andra.

Varje delstat har ett antal valmän som representerar delstatens storlek. I år har Kalifornien flest, med 54 sådana röster. De minsta staterna – och Washington DC – har bara tre. Detta antal motsvarar delstatens representation i kongressen. För att bli president måste en kandidat ha 270 sådana valmän.

I alla stater, utom Maine och Nebraska, får vinnaren alla delstatens valmän. Så det spelar ingen roll om Kamala Harris vinner Kalifornien med en röst eller en miljon. Idag gynnar detta systemet republikanerna, eftersom de kommer att vinna många små stater. Trump kan vinna valet utan att ha flest röster.

I valkampen är det bara ett fåtal stater som betyder något. Redan nu kan vi vara säkra på att Harris vinner i Kalifornien och att Trump kommer att vinna i Ohio. Totalt kan 461 av 538 elektorsröster fördelas med stor säkerhet nu.

I år är det sju stater som är så jämna att utfallet är mycket osäkert. Dessa kallas svängstater och det är här presidentvalet avgörs. De kan grovt delas in i två kategorier: Rustbältet och Solbältet.

Rustbältet består av Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, medan Solbältet inkluderar Arizona, Nevada, Georgia och North Carolina. Minoriteterna har starkare stöd i Solbältet. Demokraterna har fördel bland spansktalande väljare och svarta väljare, men republikanerna har också ökat sitt stöd bland spansktalande väljare.

Kamala Harris och Donald Trump har flera vägar till makten, men vissa svängstater är viktigare än andra. Harris har svårt att bli president utan att vinna i Rustbältet, medan Trump kommer att ha problem att få tillräckligt med elektorsröster utan North Carolina och Georgia.

I ett val där över 150 miljoner människor kommer att rösta är det bara några få platser där valet avgörs. Det kanske inte är så demokratiskt, men det gör det enklare att följa med i valet.

Analys: Investeringar påverkas av politiska händelser och valet i USA är inget undantag. Att förstå hur valsystemet fungerar och vilka faktorer som påverkar valets utfall kan hjälpa investerare att fatta kloka beslut. Att känna till vilka delstater som är avgörande och vilka grupper som har starkast inflytande kan vara avgörande för att förutse marknadens reaktion på valet. Det är viktigt att vara medveten om att politiska beslut kan påverka ekonomin och investeringarna på både kort och lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version