Nel-aktien rasar på börsen efter att möjlig storkontrakt föll i vattnet

Bild: Analytiker på Nordea Markets, Andreas Nibe Nygård Foto: Adrian Nielsen

Publicerad: Mindre än 50 minuter sedan Uppdaterad: Mindre än 20 minuter sedan

Del länk Kopiera länk Del på Facebook Del med e-post

Saken uppdateras..

Hydrogenselskapet Nel meddelade på måndagskvällen att den potentiella storkontrakt med Hy Stor Energy föll bort efter att kunden avbröt avtalet som ingicks i april.

På Oslo Børs svarar investerarna genom att skicka aktien ned sju procent när handeln öppnar på tisdag.

– Det är otvivelaktigt mycket oturligt för Nel att detta avtal inte förverkligas, skriver analytiker Andreas Nibe Nygård på Nordea Markets i ett e-postmeddelande till E24.

– Jag tror inte att det fanns en övervikt av sannolikhet i konsensusuppskattningarna att den skulle förverkligas, men du får ändå någon påverkan. Aktien kommer att krascha, det råder det liten tvivel om oavsett, skrev han före börsöppningen.

Hydrogenselskapet Hy Stor Energy hade reserverat kapacitet på mer än en gigawatt alkaliska elektrolysörer. Nel-chefen Håkon Volldal kallade avtalet en “gamechanger”, efter att företaget har haft svårt med orderbrist.

Avtalen var dock inte bokförd som orderreserv.

– Även om detta aldrig var en fast order och därmed inte påverkar orderboken, anser vi att det är ett stort bakslag, skriver Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik i en not.

– Elektrolysörerna skulle gå till SSABs planerade gröna stålfabrik i Mississippi, USA, och kunde ha haft en order på cirka 2,5 miljarder norska kronor enligt våra uppskattningar, skriver han.

Om avtalet hade förvandlats till slutliga order skulle det motsvara en hel årsproduktion vid Nels fabrik i Porsgrunn. 2022 var kapaciteten i den nyöppnade fabriken 500 megawatt, men företaget annonserade en utvidgning till en gigawatt.

Om en investeringsbeslut hade fattats för detta projekt skulle produktionen pågå på Herøya enligt planen genom 2025, 2026 och 2027, skrev Nel när avtalet ingicks i april.

Nel kommer nu att få en kompensation för att ha reserverat kapaciteten.

Aarvik jämför de potentiella uppskattade intäkterna från avtalet på 2,5 miljarder med analytikernas estimat. För 2025 och 2026 förväntar sig analytikerna i genomsnitt totala intäkter på 5,4 miljarder kronor.

– Osäkerheten kring intäkterna ökar, med en risk för lägre estimat om det inte kommer större order snart, skriver Aarvik.

Analys:
Nel-aktien har drabbats av en kraftig nedgång på börsen efter att en potentiell storkontrakt föll bort. Detta har resulterat i en minskning på sju procent vid börsöppningen. Enligt analytiker kan detta innebära en betydande förlust för Nel och öka osäkerheten kring företagets framtida intäkter. Detta kan påverka investerare och aktieägare negativt och leda till en fortsatt nedgång i aktiekursen om inga nya stora kontrakt ingås inom en snar framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version