Oljepriserna stiger och börserna faller i USA. Bästa investeringschefen och finansmarknadens journalisten pekar på en känslig marknad och ser flera möjliga utfall på Oslos börser på tisdagsmorgonen.

Nyheterna om Irans raketattack mot Israel skakar om marknaderna under tisdagskvällen. Miljarder rasar på börserna i USA och oljepriset hoppar över 5 dollar, innan det återgår till 73,5 dollar fatet efter attacken.

– Finansmarknaderna har historiskt sett oroat sig för ekonomiska konsekvenser i geopolitiska konflikter, främst genom råvarupriser som olja, förklarar chefstrategen Christian Lie på förvaltningsföretaget Formue.

Lie hänvisar till nyheten om Irans attack mot Israel och att konflikten har potential att eskalera då USA stöder Israel samtidigt som Ryssland stöder Iran.

– Det råder ingen tvekan om att det är en eskalering som börjar likna på ett slags worst case scenario för regionen, säger Lie.

Lie förklarar att finansmarknaderna är extra känsliga för dåliga nyheter nu, eftersom de har varit inne i vad han kallar ett “gullhår”-scenario. Det innebär att det inte finns några tecken på recession, att det går bättre i Kina efter nya ekonomiska åtgärder, och att man ser att inflationen är på väg ned. Det har bidragit till förväntningar om betydande räntesänkningar i USA. Många har därför investerat mycket i aktier och andra riskabla tillgångar.

– Nu riskerar man en period med en lite annorlunda berättelse än vad som har präglat de senaste kvartalen, säger Lie.

Lie påpekar också att oljeprischocker tidigare har varit tillräckliga för att välta ekonomier in i recession.

– Om vi får en kraftig prishöjning på olja nu, kan det leda till en ny period med ökad inflation. Då kan man nog se långt efter så många räntesänkningar som prissätts in idag, säger han.

I analysen av Oslo Börs förväntar sig Lie att priset på både olja och guld stiger, samtidigt som dollarn stärks. Han noterar att detta är typiska varningssignaler.

– Det är omöjligt att säga vilken av dessa effekter som kommer att dominera, säger han.

Danske Banks aktieförvaltare Anders Johansen tror att många av de oljerelaterade aktierna kommer att stiga.

– Andra aktier kan få mer korrigering i linje med det vi ser i USA, säger han.

Lie på Formue understryker att det är omöjligt att förutsäga eskaleringsrisken och vad det kommer att betyda framöver.

– Det beror helt på vad som faktiskt händer framöver, men detta är potentiellt mycket allvarligt, särskilt när vi vet att Ryssland stöder Iran, avslutar han.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version