Norges Bank förväntas sänka räntan med fyra gånger nästa år och en gång 2026 för att räntan ska sluta på 3,25 procent 2026.

NHO presenterade sin ekonomiska överblick på tisdagen. I det senaste ekonomiska överblicken från juni förväntade de sig en första räntesänkning i december, men nu bedömer de att det är mer troligt att räntan hålls på dagens nivå resten av året, enligt rapporten.

– Centralbanken visar stor vilja att skjuta upp räntesänkningar, och våra prognoser skiljer sig inte avsevärt från deras för innevarande år. Vi tror emellertid att inflationen kommer att minska något snabbare nästa år än vad Norges Bank förutser, står det i rapporten.

Nytt normalnivå
3,25 procent, som är den uppskattade räntenivån 2026, anses av NHO vara ganska nära en normal nivå för räntan.

Världens inflation är i större utsträckning under kontroll, och därför är räntan på väg ned runt omkring oss, enligt NHO.

Den globala ekonomin är på väg att återhämta sig efter den “perfekta stormen” som började med pandemin, fortsatte med Rysslands invasion av Ukraina, och kulminerade i de högsta inflationsnivåerna och den snabbaste ränteuppgången på många år, enligt NHO.

NHO förväntar sig en ökning på bostadsmarknaden de kommande åren och förutspår en årlig prisökning på cirka 5 procent. De förväntar sig också en ökning i byggstarten. Men på grund av eftersläpning kommer inte bostadsinvesteringarna att öka med mer än 3 procent nästa år efter en sammanlagd nedgång de senaste tre åren med 30 procent.

Det förväntas en konsumtionsökning på 2 till 2,5 procent de kommande två åren efter två år med ganska stabil konsumtionsutveckling.

Prisökningen förväntas fortsätta att avta och uppskattningsvis nå en kärninflation på 2 procent 2026.

Sammanlagt förutspår NHO en tillväxt i Fastlands-BNP på 0,6 procent i år, 1,6 procent nästa år och 1,7 procent 2026. För i år är detta två tiondelar lägre än prognosen i juni, för de två kommande åren en tiondel högre.

Räntemöte i december
Vid det senaste räntemötet i september höll Norges Bank styrräntan oförändrad på 4,5 procent. Norges Bank förutsatte att den skulle ligga kvar på samma nivå resten av året, men med tre räntesänkningar nästa år.

Signalerna från Norges Bank innebär ändå att alla med bolån bara måste fortsätta att dra åt svångremmen och hålla ut ett tag till.

Utsikterna för nordmännens plånböcker är goda, men det tar tid innan det märks.

Nästa räntemöte i Norges Bank är den 19 december.

Analys:
Detta inlägg ger en översikt över Norges Banks förväntade räntesänkningar och ekonomiska prognoser från NHO. Det förklarar även förändringar på bostadsmarknaden och konsumtionsutvecklingen de kommande åren. För den genomsnittliga personen kan detta innebära förändringar i räntekostnader, bostadspriser och konsumtionsmönster som kan påverka deras ekonomi och finansiella planering. Det är viktigt att vara medveten om dessa prognoser för att kunna fatta informerade beslut om sina egna ekonomiska förhållanden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version