Det stora flertalet av fylkeslag i KrF vill ha Dag-Inge Ulstein som partiledare. Men det kan bli kamp om vice partiledarpositionerna.

På tisdag är deadline som valberedningen i KrF har gett fylkeslagen för att föreslå vilka de vill ha som ny partiledare och vice partiledare i partiet. En kartläggning som NTB har gjort visar att 10 av 15 fylkeslag vill att Dag-Inge Ulstein ska bli permanent partiledare.

Agder vill ha en comeback för tidigare partiledare Kjell Ingolf Ropstad, medan Vestfold har lämnat in en delad rekommendation mellan Ulstein och tidigare stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.

Fylkeslagen är mer splittrade när det gäller vice partiledare. Nuvarande vice partiledare Ida Lindtveit Røse har sagt att hon gärna vill fortsätta. Tre fylkeslag föreslår dock att ersätta Røse.

Ny KrF-ledning ska väljas på en extraordinär partikongress den 25 januari. Valberedningens ordförande, Reid Ivar Dahl, har tidigare sagt att det är naturligt att åtminstone en i KrF-ledningen sitter i Stortinget.

Ulstein har sagt att han inte vill bli omvald till Stortinget. Han står fortfarande fast vid det, bekräftar han för NTB. Vice partiledare Røse sitter inte i dag i Stortinget.

En analys av den aktuella situationen visar att det finns en tydlig preferens för Dag-Inge Ulstein som partiledare i KrF, medan valet av vice partiledare är mer splittrat. Detta kan påverka partiet på lång sikt genom att det kan skapa interna spänningar och eventuellt leda till en omorganisering av ledarskapet. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant för att förstå hur detta kan påverka partiets politiska inriktning och framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version