Norge Fotbollsförbund och de norska hälso myndigheterna stod inför en konflikt för fyra år sedan som idrottsvärlden knappt hade sett maken till. Nu avslöjas helt okända detaljer om dramat.

Det är den 14 november 2020. En tre veckor lång social nedstängning har trätt i kraft i huvudstaden. Det norska herrlandslaget i fotboll är ändå på väg till Gardermoen, där ett privatflygplan ska transportera en mannskap till Rumänien.

Innan dess har Omar Elabdellaoui testat positivt för corona, vilket har skapat en karantänsituation kring landslagsstjärnorna. Ändå arbetas det febrilt för att ta sig till bortamatchen i Bukarest.

Ända till Gardermoen kommer dock inte landslagstränaren Lars Lagerbäck, assisterande tränare Per Joar “Perry” Hansen och resten av den norska truppen. I kulisserna har det emellertid utspelat sig ett drama utan like, och i den färska boken “Slaget om landslaget” kommer det nya uppmärksammade detaljer om konflikten mellan hälso myndigheterna och NFF.

“Vi bara struntar i det och sätter oss på planet?”, citerar författarna Arilas Ould-Saada och Magnus Braaten en av spelarna i boken.

“Djävulskt skönt att vara en gangster”, är budskapet i en videoklipp som landslagsstjärnan Sander Berge lägger in i landslagets egen Whatsapp-grupp.

Koronaspridning

Några dagar tidigare hade Norges Fotballforbund efter påtryckningar från hälso myndigheterna beslutat att ställa in en träningsmatch mot Israel på Ullevaal stadion. Orsaken var smitta bland en av motståndarlagets spelare.

Dagen före avresan till Rumänien, där Norge skulle spela den näst sista matchen i nationsligagruppspelet, blev det känt att Omar Elabdellaoui hade testat positivt för corona. Det ledde till intensiva diskussioner med hälso myndigheterna.

Senare samma dag tog landslaget initiativ till ett möte med ledningen i NFF. Martin Ödegaard och Stefan Johansen är bland spelarna som angiveligen är upprörda över NFF-ledningen och anser att “de inte ställer sig hårt mot hårt” i dialogen med hälso myndigheterna.

“Strunta i myndigheterna! Vi reser!” och “De jäkla myndigheterna förstår ingenting!” ska ha sagts under mötet.

Tvistefrågan är om de gällande karantänsreglerna öppnar för att det norska laget ändå kan resa utomlands, trots Elabdellaouis positiva test. Hälso direktoratet är tydliga med att det inte går. NFF lägger därför upp en annan plan.

Enligt författarna till den nya boken skickar landslagsläkaren Asle Kjellsen en ansökan till smittskyddsläkaren i Oslo om “hemresa utomlands för personer i karantän”. Målet är att få samtycke till att spelarna med bostad utanför Norge kan få resa “hem”. Planen är dock att de ska till Rumänien för att spela nationsligamatch.

Får grönt ljus

Bland de som ansöks om hemresa för är Erling Braut Haaland och Martin Ödegaard. Landslagstränaren Lars Lagerbäck ska enligt ansökan åka hem till Sverige.

“Vi resar!”, sägs Lagerbäck ha sagt under ett möte mellan landslaget och ledningen i NFF.

Enligt författarna till boken är Kjellsens plan att “spela dum och låtsas vara naiv” när det så småningom visar sig att landslaget är på väg till Rumänien, inte till sina respektive hemorter.

En dryg timme efter att han skickat in ansökan får landslagsläkaren samtycke, men med ett tydligt meddelande:

“Jag förutsätter att samtliga reser till angiven hemort, jfr. lista, och stannar på hemortet tills karantäntiden har löpt ut”, skriver smittskydds läkare Tore Steen.

Juridisk gråzon

Graff hävdar att två juridiska notiser drog slutsatsen att hälso ministern Høie inte kunde förbjuda landslaget att resa till Rumänien.

“I efterhand sa Høie att han inte förbjöd landslaget att resa, men påpekade att researrangemanget skulle vara i en juridisk gråzon. Det bekräftar den oklara behandlingen som landslaget utsattes för”, säger han.

NTB har också varit i kontakt med den tidigare landslagsläkaren Asle Kjellsen om ärendet.

“Händelserna beskrivs i boken nästan tre år efter de mycket krävande dagarna i november 2020. Framställningen kan kanske få det att verka som om vi försökte hitta ett cyniskt och lömskt sätt att komma undan ett förbud, och det kan verka som om vi medvetet försökte bryta lagar, och att jag framstår som en hänsynslös läkare. Man måste se ärendet i ljuset av tiden och situationen vi befann oss i”, säger han.

Landslagsläkaren är öppen med att han befann sig i en mycket svår och pressad situation.

“En maktkamp där ingen vill förlora ansiktet pågår i kulisserna, samtidigt som min roll och uppdrag är att se till att landslagstruppens medicinska säkerhet, se till att vi inte skadar samhället och samtidigt ska en sjuk spelare hanteras och frustrerade spelare och ledare informeras och hållas så klara som möjligt för att kunna fortsätta tävla”, skriver Kjellsen bland annat.

Han påpekar också att oavsett utfallet av maktkampen framstod det som “lämpligt att få tillstånd för alla spelare som bor och arbetar i andra länder att resa ut”.

Högljudda diskussioner

Konflikten mellan hälso topparna och NFF slutar med att landslagstruppen sätter sig på bussen till Gardermoen, men på vägen ringer telefonen till landslagstränaren Lars Lagerbäck. Fotbollspresident Terje Svendsen är i andra änden.

Svendsen meddelar att myndigheterna starkt har avrått dem från att resa, och att ledningen i NFF har beslutat att trots detta följa detta ändå. Några minuter senare får mediesjef Graff nästan samma besked från generalsekreterare Pål Bjerketvedt.

På bussen bryter det enligt bokens författare ut högljudda diskussioner.

“Ska vi bara strunta i det och sätta oss på planet?”, citeras en av spelarna i boken.

Men valet tas från fotbollstopparna. Bussen återvänder till hotellet.

NFF arbetar vidare febrilt för att övertyga myndigheterna om att ändå få resa, men till ingen nytta. Nationsligamatchen mot Rumänien ställs in.

Analys: I denna artikel avslöjas en konflikt mellan Norges Fotbollsförbund och de norska hälso myndigheterna som ägde rum för fyra år sedan. Konflikten handlade om landslagets resa till Rumänien trots en spelares positiva coronatest. Detta ledde till en maktkamp och högljudda diskussioner som till slut resulterade i att matchen mot Rumänien ställdes in. Det visar hur viktigt det är att följa hälso myndigheternas riktlinjer och hur en konflikt kan påverka både idrottsvärlden och samhället som helhet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version