OpenAI säkrar 70 miljarder dollar från globala investerare – ett av de största privata startup-företagen genom tiderna

OpenAI, skaparen av konstgjord intelligens-programmet ChatGPT, har nyligen säkrat 6,6 miljarder dollar (70 miljarder kronor) i finansiering. Detta gör att hela företaget värderas till 157 miljarder dollar (1.660 miljarder kronor).

Den nya finansieringen kommer att möjliggöra stärkandet av OpenAI:s ledande position inom AI-forskning, öka datorkapaciteten och fortsätta utveckla verktyg som hjälper människor att lösa komplexa problem, enligt företagets uttalande.

Thrive Capital ledde finansieringsrundan, med stöd från tech-jättar som Nvidia och Microsoft samt den globala investeraren Softbank. Med denna affär blir OpenAI en av de tre största venture-stödda startup-företagen, likt SpaceX och ByteDance.

Efter en framgångsrik lansering av ChatGPT år 2022 har OpenAI haft ett turbulent år med ledarbyte och interna förändringar. Trots att företaget ursprungligen var ideellt, hoppas investerarna kunna omvandla sina insatser till lönsamma aktier genom ändringar i företagets stadgar.

OpenAI förväntas generera intäkter på 3,6 miljarder dollar i år, med målet att öka till 11,6 miljarder nästa år. Konkurrensen ökar dock med flera nya företag och tech-jättar som Google och Amazon som försöker utmanövrera ChatGPT.

Denna utveckling visar på den snabba tillväxten inom AI-sektorn och dess påverkan på både företagsvärderingar och konkurrenslandskapet. Det är viktigt för investerare och konsumenter att följa med i denna utveckling för att förstå hur den kan påverka deras liv och ekonomi på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version