Den nervösa stämningen kring oro i Mellanöstern fortsätter. Dessutom väntas den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag.

Ökad oro i Mellanöstern efter Irans raketattack mot Israel på tisdagen har gett en trög start på oktoberhandeln på de amerikanska börserna.

Rädslan för att oljeproduktion eller transport skulle drabbas har också lyft oljepriset markant tidigare i veckan. Efter att ha stabiliserat sig runt 75 dollar, ser vi en ny hopp till 77 dollar fatet under eftermiddagstimmar.

Enligt Bloomberg har USA:s president Joe Biden fått frågor om han stödjer en eventuell israelisk attack mot oljeanläggningar i Iran. Till detta svarar han att “vi diskuterar det”.

Iran står för cirka 4 procent av den globala oljeproduktionen, men om det blir en stor krig kan flera stora oljeproducenter i Mellanöstern drabbas. Regionen svarar för ungefär en tredjedel av världens olja, enligt Bloomberg.

Avvaktar jobbsiffror

Nya veckovisa jobbsiffror visade en ökning i arbetslöshetsansökningar med 6 000 till 225 000 den senaste veckan. Det var marginellt högre än förväntat, enligt Reuters.

Nu väntar vi på fredagens arbetsmarknadsrapport utanför jordbruket för september. Den anses ofta som “månadens viktigaste siffror”. Sysselsättningen är en viktig del av mandatet för den amerikanska centralbanken (Fed) och kan därför vara avgörande för räntesättningen framöver.

I september genomförde Fed en dubbel räntesänkning vilket innebär att räntan nu ligger i intervallet 4,75-5,0 procent. Baserat på uttalanden från Fed-chefen tyder det på fler räntesänkningar framöver, även om de inte är lika aggressiva som september-sänkningen.

Medan aktiemarknaden kämpar med ett antal bekymmer – inklusive eskalerande spänningar i Mellanöstern, hamnstrejk och osäkerhet kring valet – är likviditeten nyckeln, och det finns gott om det nu när Fed har börjat sänka räntan, säger Mary Ann Bartels, investeringsstrateg på Sanctuary Wealth till CNBC.

Det är fortfarande mycket kraft kvar i detta bull-marked, tillägger hon.

Stort fall för Levi’s

Bland aktierna som faller mycket hittar vi oljebuksgiganten Levi’s, med en nedgång på över 7 procent. Detta sker efter publicering av kvartalsresultat, där det också framgick att en försäljning av Dockers övervägs.

AI-giganten Nvidia går åt andra hållet med en uppgång på över 4 procent. Detta sker efter uttalanden om stark efterfrågan från företaget, enligt Bloomberg.

Onsdag blev det också känt att företaget är en av investerarna som har pumpat in pengar i OpenAI, som ligger bakom ChatGPT.

Microsoft och Meta (Facebook) stiger också, medan Apple och Alphabet (Google) faller.

Analyserat och nedbrutet för dig: Oro i Mellanöstern och osäkerhet kring jobbsiffror i USA påverkar de amerikanska börserna negativt. En eventuell eskalering i konflikten kan påverka oljepriset och därmed även inflationen globalt. Investerare håller ett vakande öga på Fed’s räntebeslut och hur det kan påverka marknaderna framöver. Aktiemarknaden visar blandade reaktioner beroende på företagens kvartalsresultat och marknadens förväntningar på framtida tillväxt. Det är viktigt att vara medveten om dessa faktorer för att kunna fatta välgrundade beslut kring sina investeringar och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version