Norges Bank anbefaler en justering av utlånsforskriften – Ekspertanalyse

Norges Bank har kommet med en anbefaling om å vurdere en justering av utlånsforskriften, med hensyn til belåningsgrad. Sentralbanken foreslår å øke belåningsgraden fra 85 prosent til 90 prosent, under forutsetning av at andre krav opprettholdes som de er. Dette fremgår av en pressemelding fra Norges Bank til Finansdepartementet.

Dagens utlånsforskrift krever at boligkjøpere har minimum 15 prosent egenkapital, noe som betyr at de kan låne opp til 85 prosent. Norges Bank anmoder derfor regjeringen om å vurdere å senke egenkapitalkravet til 10 prosent.

Videre uttrykker sentralbanken støtte for Finanstilsynets forslag om å videreføre forskriften, og mener at alle hovedelementene bør opprettholdes. Utlånsforskriften, som ble innført i 2015, er nå til vurdering hos Finansdepartementet.

De omstridte reglene stiller krav til låntakers evne til å betjene lån, gjeld i forhold til inntekt, toleranse for renteøkninger og lånets størrelse i forhold til boligens verdi. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache påpeker viktigheten av å opprettholde forskriften for å sikre finansiell stabilitet.

En gjennomgang av utlånsforskriften viser at den har blitt revidert og forlenget flere ganger. Den gjeldende forskriften trådte i kraft 1. januar 2021 og gjelder frem til 31. desember 2024.

Eiendom Norge og leder Henning Lauridsen er blant dem som har lenge ønsket å fjerne utlånsforskriften. De mener at forskriften har negative konsekvenser og ikke oppnår sitt formål. Lauridsen uttaler at fjerning av forskriften vil stimulere boligbyggingen i landet.

Selv om signalene fra Norges Bank om en mulig lettelse i egenkapitalkravet er positivt mottatt av Eiendom Norge, er det fortsatt usikkert om regjeringen vil implementere endringene. De mest sannsynlige lettelser vil være en utvidelse av fleksibilitetskvoten og en reduksjon av egenkapitalkravet.

Denne anbefalingen fra Norges Bank kan potensielt påvirke boligmarkedet og tilgangen til boliglån, og det er viktig for enkeltpersoner å være oppmerksom på endringene for å kunne tilpasse sine økonomiske planer deretter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version