Överraskande många nya jobb och slutet på hamnstrejken i USA ger solid uppgång från start

Börserna i USA öppnar markant i plus på den sista handledagen i en vecka som annars har präglats av rädsla för eskalering av konflikten i Mellanöstern. Så här ser det ut på börserna i USA direkt efter öppningen:

– S&P 500-indexet upp 0,8 procent
– Dow Jones-indexet upp 0,6 procent
– Nasdaq Composites-indexet upp 1,2 procent

Tidigare under dagen visade den månatliga arbetsmarknadsrapporten utanför jordbruket i USA att det skapades överraskande många nya jobb. Detta sker efter flera månader med tecken på en svag arbetsmarknad i USA.

Det amerikanska centralbanken klinkade till med en dubbel räntesänkning på det senaste mötet, och det har varit öppet om de kommer att upprepa det på nästa möte i november. Natt till fredag avslutades också den stora strejken i amerikanska hamnar. Det har varit fruktan att strejken kunde leda till “allvarliga störningar” både inom sjöfartssektorn och för världshandeln generellt.

Tekjättar som Nvidia och Meta (Facebook) är bland aktierna som stiger i tidig handel. Meta kom på fredagen med nyheter om en ny AI-verktyg för generering och redigering av video. Oljepriset tickar vidare upp till drygt 78 dollar fatet och har därmed stigit över 6 dollar sedan veckans början.

Analys:
Den amerikanska arbetsmarknaden visar tecken på förbättring med fler nya jobb än förväntat, vilket kan indikera en starkare ekonomi och ökad tillväxt. Avslutet på hamnstrejken i USA bidrar till att undanröja oro för störningar i världshandeln. Teknikföretag som Nvidia och Meta visar styrka på börsmarknaden, medan oljeprisets ökning kan bero på oron för störningar i oljeproduktionen i Mellanöstern. Sammantaget pekar dessa indikatorer på en positiv trend för den amerikanska ekonomin och kan ge investerare förtroende för att fortsätta satsa på aktiemarknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version