Venstre-ledaren Guri Melby kräver ett stopp i oljeletningen, men hon vill inte ställa några ultimatum förrän eventuella regeringsförhandlingar nästa år.

I en läsarartikel på E24 anklagar Melby partierna Høyre och Arbeiderpartiet för att driva en bakåtblickande energipolitik och inte ta hänsyn till att Europa kommer att omställa sig bort från fossila bränslen. Venstre vill avbryta olje- och gasssökning på norsk kontinentalsockel.

“Det är en återvändsgränd som kommer att fördröja en helt nödvändig omställning som ändå kommer att ske”, skriver Melby i artikeln.

Överför E24 utvecklar Venstre-ledaren:

“Vi har sagt att vi inte vill tilldela nya letarlicenser. Det har varit vår politik sedan 2021, och jag förväntar mig att vi kommer att driva den även i 2025.”

“Det innebär inte att vi lägger ned olje- och gasnäringen över en natt, det kommer fortfarande att vara aktivitet under många decennier framöver. Men aktiviteten kommer att trappas ner med tiden, och jag tror att det är det bästa sättet att gå framåt”, säger Melby.

Melby säger att Venstre har fått igenom beslut i regeringsförhandlingar tidigare.

“Vi fick genom skydd av Lofoten, Vesterålen och Senja, och vi höjde CO₂-avgiften och minskade subventionerna inom oljebranschen.”

Ungdomspartiet Unge Venstre anser att ett stopp i oljeletningen måste vara Venstres viktigaste krav i eventuella regeringsförhandlingar 2025.

“Venstre behöver tydliga framgångar inom oljeområdet för att kunna vara med i en regering. Att stoppa oljeletningen bör vara högst på listan”, säger vice ordföranden Omar Svendsen-Yagci i Unge Venstre.

Analys: Guri Melby och Venstre driver en tydlig linje för att avsluta olje- och gasssökning på norsk kontinentalsockel. Detta kan påverka Norges ekonomi och energipolitik på lång sikt, med fokus på att omställa sig bort från fossila bränslen och mot förnybara energikällor. Det kan också påverka regeringsbildningen och politiken inför framtida val.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version