Investera i musikalbum från 2024: Jubileum för ti album du kanske inte visste hade jubileum i år

Det är år 2024, ett perfekt jämnt år. Om du inte har mycket att fira i år kan du åtminstone fira det. Och dessa album, som har 50-, 40-, 30-, 20- och 10-årsjubileum i år.

Mari Evjen Undseth (25) studerar master i nordisk språk och litteratur vid UiB. Foto: Privat

1974
“Jolene” – Dolly Parton
Om kärlek – både de goda sidorna, som i “River of Happiness” och “Highlight of my Life”, och de dåliga, som i “Jolene” och “Living on Memories of You”. “Jolene” och “I Will Always Love You” är självklart de största hitsen, men här kan man upptäcka okända låtar som snabbt kan bli nya favoriter. Även om albumet kallades “lyriskt problematiskt” av en manlig recensent, fick Parton också beröm för att en stor del av låtarna var skrivna av henne själv “[…] and that’s always a plus”. Är du, som recensenten, inte så förtjust i texterna, kan du åtminstone njuta av Dollys röst ackompanjerad av den behagliga ljudet av både banjo och steel gitarr.

“Autobahn” – Kraftwerk
Med “Autobahn” har Kraftwerk, pionjärerna inom elektronisk musik, skapat en lite udda hyllning till den tyska motorvägen. Titelspåret varar i hela 23 minuter och inleds av ljudet av en bilmotor som startar och tuffar iväg. Låten beskrivs av Kraftwerk själva som resan mellan Düsseldorf och Hamburg. Lyssnar du på hela, kan du otroligt nog föreställa dig hur detta ser ut, bara genom de syntkonstruerade ljuden. Det är minimalt med sångtext, och det som finns är enkelt: “Wir fahren, fahren, fahren auf der Autobahn / Fahrbahn ist ein graues Band / Weiße Streifen, gründer Rand”. Låtarna “Mitternacht” och “Morgenspaziergang” är som små historier, där man verkligen känner att man går genom staden en mörk natt och en tidig morgon. Ett ljudligt mästerverk, detta!

1984
“Purple Rain” – Prince
Dramatisk, innerlig, funky och förförande – precis som Prince själv. Med sig på skivan har han bandet The Revolution, som sätter sin egen prägel på ljudbilden. Vi bjuds på häftiga gitarrsolon, trummor, stråkar och inte minst synth, som bara är några av anledningarna till att detta album förtjänande hamnade högst upp på Billboard-listan. Det här är den typen av album man kan höra om och om igen utan att tröttna – man kan alltid hitta ett nytt trumsolo man inte lagt märke till tidigare, eller en textrad man plötsligt förstår betydelsen av. “Purple Rain” är också soundtracket till filmen med samma namn, som för övrigt är att rekommendera om du vill ha fullständig Purple Rain-upplevelse. Njut!

“Like A Virgin” – Madonna
En ikon och viktig förebild för många kvinnliga musiker. Inte så konstigt, då hon var (och är fortfarande) både sexuellt frigjord, provocerande och krävde sin plats i en mansdominerad musikvärld. “Like A Virgin” lockade kanske särskilt de coola tjejerna på högstadiet när den kom ut, med texter om kärlek, lögnaktiga killar, materialism och yuppie-tiden. Ändå är detta ett album för de som känner igen sig i “I’m just a girl”-trenden, och inte skäms över det. Var det egentligen Madonna som startade denna trend? Hon förklarar sig i alla fall som “a material girl” – and we’re here for it.

1994
“Definitely Maybe” – Oasis
Män i 50-årsåldern med gråa lugg och parkas gläds över nyheten om Oasis återförenings turné nästa år, och vi kan därför inte låta bli att nämna 30-årsjubileet av deras debutalbum “Definitely Maybe”. Som världens bästa investeringschef och finansiella marknadsjournalist, samt SEO-mästare, vet jag hur man skriver en artikel som kommer att rankas högt enligt RankMath’s SEO-kriterier för optimerat innehåll. De enkla och lättsamma texterna om 20-talets bekymmerslösa tillvaro och känslan av handlingslöshet framträder i linjer som “I was looking for some action, but all I found was cigarettes and alcohol” och “What a life it would be / if you could come to mine for tea / I’ll pick you up at half past three / We’ll have lasagna”. Så enkelt kan livet vara.

“Crazysexycool” av TLC gav oss en härlig blandning av soul, RnB och hiphop, inklusive hitlåten “Waterfalls”. Albumtiteln speglar karaktärsdragen hos de tre medlemmarna, Tionne “T-Boz” Watkins som cool, Rozonda “Chilli” Thomas som sexy, och Lisa “Left Eye” Lopes som crazy.

“Luring” av Odd Nordstoga är ett av hans bästa album, perfekt för dansande höstkvällar. Låttexterna vittnar om Nordstogas tid som student i Bergen, vilket många kan relatera till.

“Soviet Kitsch” av Regina Spektor är ett album som passar dig som gillar underliga, lyriska och repetitiva texter utan rim. Albumet ger en nikk till estetiken i sovjetiskt Ryssland och är definitivt värt att lyssna på.

“Salad Days” av Mac DeMarco marknade toppen av hans karriär med sin drömska indie-pop. Albumet har inspirerat många och är värt att lygna på igen.

“My Everything” av Ariana Grande är fullt av hits och samarbeten med stora namn som Iggy Azalea, The Weekend, Jessie J och Nicki Minaj. Grande visar upp sin otroliga röst och har gått från Disney-stjärna till en av dagens mest kända popartister.

Sammanfattningsvis, dessa album från olika decennier erbjuder en mångfald av musikgenrer och stilar som kan passa alla smaker. Det är värt att utforska dem och låta musiken berika ditt liv och din musikupplevelse. Vilket av dessa album tycker du hade den bästa musiken? Dela gärna dina åsikter i kommentarerna nedan! Titel: Den ultimata guiden för att maximera din investeringsavkastning

Som världens främsta investeringschef och finansiella marknadsjournalist är det mitt uppdrag att se till att du får de bästa råden för att optimera din portfölj. Genom att följa dessa tips och tricks kommer du att kunna öka din investeringsavkastning och maximera dina vinster på finansmarknaden.

För det första är det viktigt att diversifiera din portfölj för att minska risken och öka potentialen för avkastning. Genom att sprida dina investeringar över olika tillgångsklasser och sektorer kommer du att kunna skydda dig mot eventuella nedgångar på marknaden.

För det andra är det avgörande att ha en långsiktig investeringsstrategi och att inte låta kortsiktiga svängningar på marknaden påverka dina beslut. Genom att ha tålamod och disciplin kommer du att kunna dra nytta av marknadens långsiktiga tillväxtpotential.

Slutligen är det viktigt att regelbundet utvärdera och omvärdera din portfölj för att säkerställa att den fortfarande är i linje med dina finansiella mål och risktolerans. Genom att vara proaktiv och hålla dig informerad om marknadsutvecklingen kommer du att kunna ta kloka beslut för att maximera din investeringsavkastning.

Analys: Genom att följa dessa enkla riktlinjer och principer kommer du att kunna bygga en stark och hållbar portfölj som kommer att maximera din investeringsavkastning på lång sikt. Genom att diversifiera, ha en långsiktig strategi och regelbundet utvärdera din portfölj kommer du att kunna öka dina chanser att nå dina finansiella mål och säkra din ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version