Finansminister Trygve Slagsvold Vedum siktar på en ljus framtid for norsk ekonomi i 2025

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovat en solid och ansvarsfull plan för den norska ekonomin år 2025. På måndag morgon klockan 10 presenterar han statsbudgeten, en budget som han kallar ljusare än de år vi har bakom oss.

Redan klockan 8 kommer Finansdepartementet att presentera de så kallade nyckeltalen från budgeten. De visar bland annat hur många miljarder regeringen tänker spendera från oljefonden. Handlingsregeln säger att upp till 3 procent av fondens värde vid början av budgetåret kan användas under ett normalt år.

De andra nyckeltalen visar hur stor ekonomisk tillväxt regeringen tror det kommer att bli nästa år, hur stor prisökningen förväntas bli nästa år, och hur regeringen tror att budgeten kommer att påverka arbetslösheten och sysselsättningen i Norge.

– Vi förutser en period med betydande ekonomisk tillväxt framöver, säger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) till NTB.

Mycket av regeringens förslag har varit känt i flera veckor. Enligt vad NRK har gått igenom på söndag har åtgärder och nyheter för över 30 miljarder läckt från budgeten i förväg.

Det har annonserats stora ökningar särskilt till försvar och polis. Redan under detta år kommer Norge att uppfylla kravet om Natos tvåprocentmål, med en förväntad andel av BNP på 2,17 procent, enligt uppgifter från Forsvarsdepartementet. För år 2025 förväntas försvarsbudgeten öka ytterligare, troligtvis med cirka 8 miljarder norska kronor. Även stödet till Ukraina ökar, med en total ram på 135 miljarder norska kronor fram till 2030.

När det gäller inrikes säkerhet kommer regeringen att använda 2,8 miljarder norska kronor mer för att bekämpa brottslighet. Större delen av detta kommer att gå till att stärka polisens resurser med cirka 10 procent, men en del kommer också att användas för att stärka Finanstilsynets arbete med att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Flera åtgärder som påverkar människors privatekonomi har också blivit kända. På söndag sa finansministern till E24 att regeringen vill att personer med en inkomst upp till 200 000 norska kronor endast ska betala trygdeskatt, men ingen inkomstskatt. Dessutom kommer minimiavdraget och personavdraget att ändras så att cirka 188 000 norrmän kommer att få upp till 3 600 norska kronor mindre i skatt.

Regeringen planerar också att höja gränsen för skattefri inkomst från 70 000 till 100 000 norska kronor. Detta kommer att kosta staten 515 miljoner norska kronor. Strömstödet kommer att fortsätta under 2025, och regeringen kommer att sänka momssatsen från 25 till 15 procent, enligt VG. Det senare kommer att kosta 4 miljarder norska kronor.

Samtidigt som finansministern ser ljust på framtiden jämfört med åren som har passerat, med pandemi och krig i Europa, kämpar många kommuner för att få budgetarna att gå ihop. Enligt en undersökning från KS ligger landets kommuner och fylkeskommuner i riskzonen för en budgetöverskridning på cirka 10 miljarder norska kronor år 2024. Många påverkas av höga räntor, dyr tid och uttömda fonder.

Efter att budgeten för 2025 har presenterats på måndag kommer KS att hålla ett särskilt seminarium med kommun- och distriktsminister Erling Sande (Sp).

Analys:
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har avslöjat regeringens planer för den norska ekonomin år 2025, vilket inkluderar stora satsningar på försvar och polis. Åtgärder som minskade skatter för låginkomsttagare och höjda skattefria inkomstgränser har också tillkännagivits. Samtidigt kämpar många kommuner med ekonomiska utmaningar. Det är viktigt att förstå hur dessa beslut kan påverka individernas liv och ekonomi, samt den övergripande ekonomin i landet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version