Regeringen påstår att de har stärkt Husbanken i bostadskrisen. Bostadsbranschen är starkt oenig.

– De skär ner!, säger Lars Jacob Hiim, VD för Boligprodusentene.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att de ger mer till Husbanken än vad som gavs när de kom till makten, och föreslår att ge 29 miljarder kronor nästa år. Husbanken ger förmånliga lån för att bygga bostäder.

Efter budgetförhandlingarna hade Husbanken förra året en ram på 30 miljarder kronor. I reviderad budget hamnade siffran på 32 miljarder. Alltså tre miljarder mer än vad regeringen föreslår nu.

Husbanken anses av byggbranschen vara ett av de starkaste korten för att öka bostadsbyggandet.

– De skär i praktiken ner när vi befinner oss mitt i bostadskrisen. Den så kallade återuppbyggnaden av Husbanken är på paus, för att uttrycka det milt, säger Hiim.

Väntar på hög prisökning

Bostadsbyggandet har legat med brutet rygg länge, och bostadsbristen förväntas enligt experterna slå till på marknaden inom kort.

Det senaste talet för igångsättning av nybyggnation kom i september. Det visade att igångsättningen fortfarande är långt ifrån att kunna förse det beräknade bostadsbehovet på 29 384 bostäder per år.

Alla prognoser visar nu att byggstoppet kommer att ge ökad bostadsprisökning de kommande åren. Samfunnsøkonomisk analyse tror att priserna på nationell nivå kommer att öka med cirka 7 procent årligen de närmaste tre åren. Detta resulterar i en sammanlagd prisökning på 25 procent under prognosperioden.

I Oslo förväntas en prisökning på 34 procent under samma period.

I en pressrelease hävdar regeringen att de stärker Husbanken.

– Vi anser att det är viktigt att ha en hög låneram för Husbanken. Det är med och säkrar att människor som annars inte skulle ha råd att äga sin egen bostad kan göra det. Regeringen är angelägen om att fler ska äga sin egen bostad och att det byggs fler bostäder med god kvalitet, säger kommun- och distriktsminister Erling Sande (Sp).

Hiim är emellertid starkt oenig med den beskrivningen. Byggbranschen drabbas hårt av höga byggkostnader, hög ränta och hög inflation, säger han.

– Jag är oroad över att räntesänkningen nu kommer att skjutas fram ytterligare. Arbeiderpartiet har sagt att de ska bygga 130 000 nya bostäder under nästa period, hur de ska lyckas med det, förstår jag inte.

Inget utrymme för optimism

Även Eiendom Norge anser att regeringen försummar bostadsbranschen i budgetförslaget.

– Regeringen gör ingenting i statsbudgeten för att motverka det största bakslaget för bostadsbyggandet sedan andra världskriget, säger VD Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Lauridsen anser att regeringen kunde ha gjort sig själv en tjänst genom att stimulera byggbranschen mer än de gör nu.

– Regeringens brist på offensivitet för att stimulera bostadsbyggandet är anmärkningsvärd. Man kunde ganska enkelt ha använt många tiotals miljarder på riktade åtgärder för byggbranschen som byggande av studentbostäder och grundlån för bostadsbyggande via Husbanken. Det sistnämnda är inte ens en kostnad, säger han.

Bidrar inte till tillräckligt med bostäder

Hiim på Boligprodusentene tror att budgetet kommer att bidra till att bostadskrisen drar ut ännu längre i tiden. I sin budget inkluderar regeringen en uppskattning på 12 procent bostadsinvesteringar nästa år. Det tror Hiim är för mycket.

– De har tidigare misslyckats. Jag hoppas att de har rätt, men jag tvivlar.

– Vad skulle krävas idag för att ni ska bli nöjda?

– Då måste de stärka Husbanken tillräckligt, för att uttrycka det enkelt. Med det kan man behandla ansökningar fram till sommaren, och sen kommer Husbanken att vara tom.

– Men betyder det 10 miljarder mer? 20 miljarder?

– Det vågar jag inte säga. Men vi behöver 30 000 nya bostäder per år. Det bidrar inte till det, säger Hiim.

Regeringen föreslår också en delram till lån för studentbostäder på 2,1 miljarder kronor.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version