St. Louis Blues stjäl showen med NHL:s första svenska målskytt i debuten

St. Louis Blues gjorde en stor affär i somras när de lyckades locka till sig Philip Broberg, 23 år gammal. Backen visade omedelbart sin talang genom att bli den första svensken att göra mål i NHL-säsongen – i sin debut. Blues och general manager Doug Armstrong var snabba att agera när Edmonton Oilers hade ekonomiska begränsningar och erbjöd ett “offer sheet” till talangerna Dylan Holloway, 22, och Philip Broberg. Båda spelarna accepterade erbjudandet och Edmonton kunde inte matcha buden. Broberg skrev på ett tvåårskontrakt värt 4,58 miljoner dollar per säsong, cirka 46 miljoner kronor.

I säsongspremiären mot Seattle Kraken visade Philip Broberg direkt vad han går för. Efter att Seattle gjort två snabba mål i den andra perioden, vände St. Louis matchen. Jordan Kyrou reducerade, Broberg kvitterade och Kyrou gav laget ledningen – allt inom loppet av två minuter. För Broberg var det hans tredje mål på 82 NHL-matcher och det första för St. Louis. Laget vann till slut matchen med 3-2.

Analys: St. Louis Blues har lyckats göra en stark värvning genom att signa Philip Broberg och det har redan visat sig vara ett lyckat drag med tanke på hans debutmål i NHL. Detta kan öppna upp för fler svenska spelare att få chansen i den stora ligan och påverka lagens prestationer och ekonomi positivt. Det är en spännande tid för både spelare och fans att följa utvecklingen i NHL.