De nordiska bankerna har antingen flyttat sina aktie- och räntefonder ut från Norge, eller erbjuder endast utlandsregistrerade fonder.

Nordea, Danske Bank och Handelsbanken är bland de nordiska aktörerna som inte har norska registrerade fonder. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB/Scanpix Danmark, Reuters, NTB/ Frederik Ringnes, NTB

Publicerad: Just nu

Flera norska kapitalförvaltare har meddelat att de kommer att flytta sina aktie- och räntefonder ut från Norge på grund av vad de upplever som ogynnsamma konkurrensvillkor. De följer därmed efter de nordiska bankerna som redan har flyttat sina fonder till respektive hemländer eller endast erbjuder utlandsregistrerade fonder.

Nordea har nyligen flyttat flera norska registrerade fonder till Finland, där den nordiska banken har sitt huvudkontor. Det bekräftas av ledaren för Nordea-fonderna, Björn Stolpestad, till E24.

– Nordea har slutfört överföringen av sina norska registrerade fonder till Finland, säger Stolpestad. Han tillägger att Nordea har en lång tradition av att sälja både finska och Luxembourg-registrerade fonder i Norge, Sverige och Danmark.

– Nordea försöker alltid hitta det optimala sättet att registrera fonderna. Under de senaste åren har ett antal fonder också flyttats från svenskregistrerade till finska fonder, säger han.

– Operativ risk

– Vad vill Nordea uppnå genom att samlokalisera fondregistreringen i Finland?

– Vi vill minska den operativa risken, skapa synergier i fondadministrationen och ha effektiva processer för att leverera högre kvalitet i förvaltningen av våra värdepappersfonder, säger VD:n.

Han betonar att flytten inte medför några märkbara förändringar i förvaltningen av fonderna.

– Sammantaget anser vi att detta kommer att gynna kunderna, säger Stolpestad.

Bekymmer

Värdepappersfondens förening (VFF) har länge varnat myndigheterna för att konkurrensnackdelar kommer att tvinga norska fonder att flagga ut, med förlust av arbetstillfällen, kapital och kompetens att följa med.

– Det är inte lika konkurrensvillkor. Villkoren för att bedriva verksamhet i Norge är mer krävande än i andra länder, sa VFF-chefen Bernt Zakariassen nyligen till E24.

Delar konklusionen

Detta stöds av Danske Invest, kapitalförvaltningsbolaget till Danske Bank.

– Danske Invest erkänner problemet, och vi delar både analysen och slutsatsen från VFF, inklusive att norska räntefonder och kombinationsfonder har vissa nackdelar jämfört med värdepappersfonder registrerade i andra europeiska länder, säger VD Elisabeth Nicolaisen i Danske Invest till E24.

Hon tillägger att Danske Invest primärt erbjuder värdepappersfonder registrerade i Danmark och Luxembourg, som inte påverkas av dessa nackdelar.

– Vi har under lång tid haft ett brett produktutbud som stödjer kundernas behov inom person-, företags- och storkundsegmentet, säger Nicolaisen.

Effektiv drift

I Handelsbanken ligger all fondförvaltning under Handelsbanken Fonder AB, som är registrerat i Sverige.

– I den utsträckning vi har fonder med norska förvaltare, regleras detta i en överenskommelse mellan våra verksamheter i Norge och Sverige, säger kommunikationschef Kristian Ralger i Handelsbanken till E24.

Banken har också avvecklat danska fonder, men har fortfarande några finska fondalternativ, som ligger under Fonder AB i Sverige, som de norska.

– I fall där vi historiskt har samlokaliserat fonder i Sverige, har detta drivits av önskan att skapa så effektiv drift som möjligt. Det bidrar till att vi kan erbjuda kunderna ett starkt och konkurrenskraftigt fondutbud, säger Ralger.

Luxemburg

DNBs kapitalförvaltningsverksamhet, DNB Asset Management, vill inte kommentera om företaget överväger att flagga ut fonder från Norge.

DNB har tidigare bekräftat för E24 att de har producerat fonder både i Norge och Luxemburg under lång tid för det norska marknaden och för en bredare europeisk målgrupp.

DNB har 87 fonder registrerade i Norge och 19 fonder registrerade i Luxemburg, enligt företaget till E24 på tisdag.

Analys:

Artikeln handlar om hur nordiska bankerna och kapitalförvaltarna har börjat flytta sina fonder från Norge till sina hemländer eller erbjuder endast utlandsregistrerade fonder på grund av vad de anser vara ogynnsamma konkurrensvillkor. Detta kan påverka kunderna genom att minska operativ risk, skapa synergier i fondadministrationen och förbättra kvaliteten på fondförvaltningen. Samtidigt finns det oro för förlust av arbetstillfällen, kapital och kompetens om fonderna flyttas ut från Norge på grund av olika konkurrensvillkor och lagstiftning. Genom att samlokalisera fondregistreringen i hemländerna hoppas bankerna att kunna erbjuda effektivare och konkurrenskraftiga fondalternativ till sina kunder.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version