Det heta uthyrningsmarknaden fortsätter att växa. I de fyra stora städerna ökade hyrorna med 1,8 procent under tredje kvartalet 2024.

Kortversionen:
– Hyrorna i Norges större städer ökade med 1,8 % under tredje kvartalet 2024.
– Under det senaste året har hyrorna ökat med 7,4 procent.
– Stavanger och Sandnes upplevde den starkaste tillväxten med 4,9 % efter en nedgång föregående kvartal.
– Eiendom Norges Lauridsen kritiserar minskningen av Husbankens lån och ökningen av förmögenhetsskatten som hindrar uthyrningsmarknaden.

Eiendom Norges prisstatistik för hyresbostäder visar fortsatt tillväxt i hyrorna. Under det senaste året har hyrorna ökat med 7,4 procent enligt siffrorna.

– Hyrorna började öka kraftigt efter pandemin under andra kvartalet 2022. Sedan dess har hyrorna ökat med hela 20,4 procent, säger VD Henning Lauridsen på Eiendom Norge.

Den starkaste utvecklingen under tredje kvartalet 2024 hade Stavanger och Sandnes, som efter en kraftig nedgång föregående kvartal, såg en uppgång på 4,9 procent.

I Oslo ökade hyrorna med 1,8 procent följt av Bergen med 1,6 procent, medan Trondheim hade en tillväxt på 0,5 procent under tredje kvartalet.

Antalet bostäder till uthyrning på Finn.no i de större städerna var 3187 vid slutet av tredje kvartalet 2024.

– Detta är stabilt jämfört med föregående kvartal och något högre än vad vi har sett de senaste åren, säger Lauridsen.

Samtidigt tyder utbudsdata från Finn.no på att det finns färre uthyrningsbostäder tillgängliga nu än för fem år sedan.

I regeringens förslag till statsbudget för 2025 minskas anslagen till Husbankens grundlån för bostadsbyggare, vilket Eiendom Norge tar upp. Samtidigt avsätts medel för 1 600 nya studentbostäder.

– Det är för svagt när vi vet att vi saknar cirka 14 000 bostäder för att nå en täckning på minst 20 procent, anser Lauridsen.

Han beskriver också ökningen av förmögenhetsskatten som en utmaning för uthyrningsmarknaden.

– Skatt är en kostnad som påverkar hyrorna på två sätt. Dels genom att hyresvärden kommer att höja hyran när kostnaderna ökar. Och dels genom att hyresvärden säljer hyresfastigheten och placerar kapitalet på andra ställen. Det senare minskar utbudet och ökar hyrorna, avslutar Lauridsen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version