Den senaste inflationen har sjunkit under det senaste året och centralbanken har redan börjat sänka räntorna. Den svenska KPI-inflationen landade på 1,6 procent i september jämfört med samma månad föregående år, enligt preliminära siffror från svenska statistikmyndigheter. KPIF, som visar inflationen exklusive räntekostnader, låg på 1,1 procent. Båda siffrorna matchade analytikernas förväntningar och är långt under centralbankens mål på 2 procent inflation.

Enligt Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, är det troligt att räntan kommer att sänkas den 7 november, men sannolikheten för en sänkning på 0,5 procentenheter har minskat. Bergqvist pekar på att kärninflationen nu ligger på målet på 2,0 procent för första gången sedan december 2021.

Lars Kristian Feste, räntechef på Lannebo Kapitalförvaltning, förutspår också en ytterligare sänkning med 0,25 procentenheter i Sverige om en månad. Han tror att Riksbanken kommer att sänka med 0,5 procentenheter i november. Makroekonom Karine Alsvik på Handelsbanken håller med om att en sänkning på nästa svenska räntemöte är trolig.

Riksbanken har redan sänkt räntan tre gånger i år och öppnat upp för ytterligare två sänkningar under första halvåret av 2025. Det är troligt att Sverige kommer att sänka räntan tidigare och snabbare än Norge på grund av lägre prisökning, svagare ekonomisk utveckling och högre arbetslöshet. Det finns även förväntningar på ytterligare två räntesänkningar 2024.

Sammanfattningsvis visar de senaste siffrorna på en fortsatt nedåtgående inflationstrend i Sverige, vilket kan leda till fler räntesänkningar och påverka ekonomin och arbetsmarknaden i landet. Det är viktigt att följa utvecklingen och vara medveten om hur dessa förändringar kan påverka ens personliga ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version