33 lakseälvar är stängda efter ännu ett dåligt år för laxen. – En trend som bara kommer att fortsätta om vi inte vidtar konkreta åtgärder, säger klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen.

Miljödirektoratet har stoppat laxfisket i 33 älvar och i havet från gränsen till Sverige i söder till och med Trøndelag.

Mellan 8 och 10 juli kommer det att avgöras om direktoratet kommer att stoppa fisket i ännu fler älvar.

– Det är enormt dramatiskt, säger klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) om situationen.

Han fruktar för laxens överlevnad.

– Vi har haft flera dåliga år i rad, 2021 och 2023 var de två sämsta åren tidigare, och det verkar som att 2024 blir ännu värre. Det här är en trend som bara kommer att fortsätta om vi inte vidtar konkreta åtgärder för att minska belastningen på laxen, säger Eriksen.

– I själva verket står vi inför en existentiell fråga: vill vi ha lax i Norge i framtiden, ja eller nej? Vi vet från andra länder att om vi inte kan vidta åtgärder kommer laxen att försvinna.

– Men kommer regeringen att vidta snabba åtgärder för att minska påverkan från uppfödning, eller är branschen för lönsam för att sätta begränsningar på den?

– Svaret är ja, vi kommer att minska påverkan. Det är vi tvungna till. Vi ska göra vad vi kan för att säkerställa laxen som en viktig art för Norge och en viktig näring, och för att ha en hållbar överskott även i framtiden.

– Låt oss bryta ner detta för dig på ett enkelt sätt. Situationen med 33 stängda laxälvar är allvarlig och hotar laxens överlevnad i Norge. Om inga åtgärder vidtas för att minska påverkan från uppfödning kan laxen försvinna helt. Regeringen är medveten om detta hot och planerar att vidta åtgärder för att rädda laxbestånden och säkerställa en hållbar fiskeindustri för framtiden. Det är viktigt att alla förstår allvaret i denna situation och stödjer åtgärderna som krävs för att rädda laxen och dess livsmiljö.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version