Jean Monnet – Investera i Europeiska Unionens framtid

Jean Monnet levde i ett annat tidevarv. Det fransk-tyska samförståndet var referenspunkten och den pådrivande motorn. En tid då det rådde politisk enighet om målsättningen att bygga upp ”en allt fastare union mellan de europeiska folken”.

På svenska har man numera bytt ut ”union” mot ”sammanslutning”. Men hur många av dagens stats- och regeringschefer i EU skulle säga att de är ”fast beslutna att lägga grunden för en allt fastare sammanslutning mellan de europeiska folken”? Kanske någon enstaka. Snarare verkar alla helt upptagna med att politiskt försöka rädda sitt eget skinn, inklusive president Macron i Frankrike. Många gömmer sig bakom en dimridå kallad ”nationella intressen”. Ingen verkar komma på tanken att det främsta nationella intresset är att Europa fungerar. Tvärtom har några med Viktor Orbán i spetsen som uttrycklig målsättning att rasera hela EU-bygget. Det nyvalda EU-parlamentets tredje största gruppering som kallar sig ”Patrioter för Europa” följer den linjen.

Analys: Investera i Europeiska Unionens framtid är avgörande för ekonomisk stabilitet och tillväxt. Politisk instabilitet kan påverka marknaderna negativt och skapa osäkerhet för investerare. Det är viktigt att följa utvecklingen inom EU och vara medveten om de politiska besluten som fattas, eftersom de kan påverka investeringar och ekonomiska möjligheter. Att förstå det politiska landskapet och hur det kan påverka marknaderna är avgörande för att fatta informerade investeringsbeslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version