Lyx, teknik och råvaruaktier är bland de sektorer som leder an. Den kinesiska centralbanken offentliggjorde en gigantisk stimulansepaket i natt. Bilderna visar Shanghai. Publicerad för mindre än 20 minuter sedan. Uppdaterad precis nu.

Den kinesiska centralbanken vidtar åtgärder för att stimulera mer aktivitet i ekonomin. Effekterna syns tydligt på världens aktiemarknader. Bland åtgärderna finns en sänkning med 0,5 procentenheter i bankernas reservkrav, vilket innebär att det kommer att vara möjligt att låna ut mer. Dessutom säger centralbanken att de kommer att sänka en av nyckelräntorna, 7-dagars-repro, med 0,2 procentenheter, enligt Financial Times.

Det har också satts igång riktade åtgärder mot fastighetssektorn. Analytikern på Sparebank1 Markets, Ole-Petter Sjøvold, kopplar speciellt detta paket till uppgången för Norsk Hydro och Elkem på Oslo Börs. Konstruktionssektorn i Kina är extremt viktig för Hydro och Elkem. Kina står för cirka 60 procent av den globala efterfrågan på aluminium, varav konstruktionssektorn vanligtvis står för cirka 20–25 procent. Hydro är för övrigt upp med 4,24 på Oslo Börs på tisdag förmiddag, medan Elkem stiger med 4,68 procent.

Gigantpaket: Bland åtgärderna i paketen som är riktade mot fastigheter, skärs husstandens låneräntor i genomsnitt med 0,5 procentenheter. Egenkapitalkravet för sekundära bostäder minskas också från 25 till 15 procent. Totalt minskas kostnaderna för lån till ett värde av 5 300 miljarder dollar, enligt Bloomberg – eller 55 310 miljarder kronor. Enligt centralbankschef Gongsheng gäller detta lån till cirka 150 miljoner människor, som får sina årliga räntekostnader minskade med 150 miljarder yuan – eller 222,4 miljarder kronor.

Kraftig uppgång i Asien: Det blev börsfest i Kina och Hongkong efter stimulansepaketet. Shanghai Composite steg med 4,15 procent. Hang Seng-indexet ökade med 4,03 procent. Fastighetsaktier drog upp, men även råvaruaktier gjorde det bra. Kinesiska Angang Steel ökade med 8,1 procent och Hunan Valin Steel steg med 7,2 procent.

Positivt för Europa: Europeiska sektorer med hög exponering mot Kina, inklusive gruvföretag, lyxvaruproducenter och biltillverkare, ökar också markant efter att Kina offentliggjorde åtgärderna. Bland lyxaktierna som ökar mest finns LVMH. Gigantkoncernen är bland annat ansvarig för kända varumärken som Moët och Louis Vuitton. Aktien ökar med cirka 4,3 procent på Paris-börsen kl. 10.15. Richemont och L’Oréal är upp med respektive 4,56 procent och 3,15 procent. Några av företagen som ökar mest inom gruvsektorn är Rio Tinto med 3,66 procent, Anglo American som ökar med 7,07 procent och Glencore med en ökning på 4,82 procent.

Så här ser det ut bland de ledande europeiska indexen kl. 10:
– DAX i Frankfurt upp med 0,66 procent
– FTSE100 i London stiger med 0,47 procent
– CAC40 i Paris ökar med 1,27 procent
– OMXS30 i Stockholm stiger med 0,99 procent
– OMXH25 i Helsingfors ökar med 0,92 procent
– Den danska C25-indexet ökar med 0,15 procent
– Samleindeksen Stoxx 600 ökar med 0,64 procent.

Denna analys visar att Kinas stimulansåtgärder har haft en positiv effekt på de globala aktiemarknaderna och sektorerna med exponering mot Kina. Investeringar i lyxvaror, teknik och råvaruaktier kan vara fördelaktiga med tanke på den ökade aktiviteten och tillväxten i Kina. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant och överväga att diversifiera sin portfölj för att dra nytta av dessa marknadsförändringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version