Nel-aktien störtar på börsen efter att möjlig storaffär gick i stöpet

En analys av Nordea Markets, Andreas Nibe Nygård. Foto: Adrian Nielsen

Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad just nu

Del länk Kopiera länk Del på Facebook Del med e-post

Saken uppdateras..

Hydrogenselskapet Nel meddelade på måndag kväll att den potentiella storaffären med Hy Stor Energy föll bort efter att kunden avbröt avtalet som ingicks i april.

På Oslo Børs svarar investerarna genom att skicka aktien ned sju procent när handeln öppnar på tisdagen.

– Det är otvivelaktigt väldigt olyckligt för Nel att detta avtal inte realiseras, skriver analytiker Andreas Nibe Nygård på Nordea Markets i ett e-postmeddelande till E24.

– Jag tror inte att det fanns en övervägande sannolikhet i konsensusuppskattningarna att det skulle realiseras, men det blir ändå en viss påverkan. Aktien kommer att krascha, det råder det liten tvekan om, skrev han före börsöppningen.

Stort bakslag

Hydrogenselskapet Hy Stor Energy hade reserverat kapacitet på över en gigawatt alkaliska elektrolysörer. Nel-chefen Håkon Volldal kallade avtalet en “gamechanger”, efter att bolaget har kämpat med brist på order.

Avtalen var ändå inte bokförd som orderreserv.

– Även om detta aldrig var en fast order och därför inte påverkar orderboken, anser vi att det är ett stort bakslag, skriver Pareto Securities-analytiker Gard Aarvik i ett meddelande.

– Elektrolysörerna skulle gå till SSABs planerade gröna stålfabrik i Mississippi, USA, och kunde ha haft en order på cirka 2,5 miljarder norska kronor enligt våra uppskattningar, skriver han.

Viktig avtal

Om avtalet hade omvandlats till slutliga order skulle det motsvara en hel årsproduktion vid Nels fabrik i Porsgrunn. År 2022 var kapaciteten i den nyöppnade fabriken 500 megawatt, men bolaget har sedan meddelat en utvidgning till en gigawatt.

Om en investeringsbeslut hade tagits för detta projekt skulle produktionen pågå vid Herøya enligt planen genom 2025, 2026 och 2027, skrev Nel när avtalet ingicks i april.

Nel kommer nu att få en kompensation för att ha reserverat kapaciteten.

Aarvik jämför de potentiella uppskattade intäkterna från avtalet på 2,5 miljarder med analytikernas estimat. För 2025 och 2026 förväntar sig analytikerna i genomsnitt samlade intäkter på 5,4 miljarder kronor.

– Osäkerheten kring intäkterna ökar, med en risk för lägre estimat om det inte kommer större order snart, skriver Aarvik.

Analys:

Denna artikel beskriver hur Nel-aktien har fallit på börsen efter att en potentiell storaffär med Hy Stor Energy har gått i stöpet. Analytiker förutspår att detta kommer att påverka aktiens värde negativt och att det är ett stort bakslag för bolaget. Affären kunde ha inneburit betydande intäkter, men nu ökar osäkerheten kring framtida inkomster. Detta kan leda till lägre estimat och påverka Nel’s finansiella ställning. Det är viktigt att investerare och aktieägare håller sig informerade om utvecklingen för att fatta välgrundade beslut kring sina investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version