Finansdepartementet kallar fondsbransjen till möte efter att Alfred Berg varnar för utflyttning. Branschledaren Bernt Zakariassen ställer upp, men fruktar att det är för sent.

Verdipapirfondenes forening (VFF) har tackat ja till Finansdepartementets inbjudan till ett möte för att diskutera att norska kapitalförvaltare flyttar norska registrerade fonder utomlands.

Det bekräftar VFF-chefen Bernt S. Zakariassen för E24 på måndagen.

– Vi fick ett mail från statssekreteraren på lördag där han upprepar det han säger i artikeln (till E24, red.anm.), och väntar egentligen på ett samtal för att bestämma mötestidpunkten, säger Zakariassen.

Skillnader i ramvillkoren mellan Norge och EU-länder gör att norska kapitalförvaltare överväger att flytta fonder som är registrerade i Norge.

– Inte något nytt

Under helgen varnade Alfred Berg för att flagga ut alla sina aktie- och räntefonder till Sverige, och att processen redan har påbörjats för räntefonderna.

Verdipapirfondenes forening (VFF) har länge varnat Finansdepartementet för utvecklingen.

VFF har även tidigare träffat både statssekreterare Geir Indrefjord, andra statssekreterare och finansminister Trygve Slagsvold Vedum för att belysa konkurrensnackdelarna, bekräftar Zakariassen.

– Vi ställer självklart upp. Men, det är inget nytt vi för fram förutom att något av det vi har varnat för, att kapitalförvaltare kommer att flagga ut sina fonder, nu faktiskt har hänt, säger VFF-toppen.

– Blivit liggande

Han pekar på att VFF under flera år har tagit upp ett antal konkreta ärenden och kommenterat remisser.

Bland annat går frågan om valutasäkring av fonder tillbaka till 2017, men den skattemässiga delen är också saker som har tagits upp, utan att något har hänt, enligt honom.

– Alla ärenden som vi har tagit upp de senaste åren har med få undantag blivit liggande i departementet. Men, jag har inte lust att klaga, och vi är nöjda med att de är på offensiven, säger Zakariassen.

– Tåget har gått

Han fruktar ändå att eventuella åtgärder kommer för sent.

– Det är nog betydande risk för att tåget har gått, åtminstone för att få Alfred Berg att backa, säger VFF-chefen, och fortsätter:

– Men det kan påverka andra som är i liknande process, om det kommer nya politiska signaler om mer lyhördhet gentemot branschen.

– Går sin gång

Verkställande direktör Helge Arnesen på Alfred Berg Kapitalförvaltning har inga planer på att backa beslutet att flagga ut bolagets räntefonder till Sverige.

Han håller ändå dörren på glänt för framtiden.

– Det som har påbörjats nu kommer nog att gå sin gång. Men, det är klart, om myndigheterna möter oss med att säkerställa tillfredsställande konkurrensvillkor, så kommer detta att övervägas på nytt, säger Arnesen till E24.

Han är nyfiken på vad statssekreteraren kommer att presentera på mötet med VFF.

Samtidigt har han små förhoppningar om snabba förändringar.

– Man måste respektera att politiska processer tar lite tid. Det är ju därför vi har varnat i ett och ett halvt år för att detta kunde hända. Konkurrenssituationen är sådan att vi måste göra vad som är bäst för våra kunder, och oss själva, säger Alfred Berg-chefen.

Han pekar också på att flytta fonder över nationsgränserna är en långsam process, där bara de juridiska delarna tar trekvarts år i de olika länderna.

– Större fördel

Om det blir aktuellt att flytta fonderna tillbaka till Norge på sikt måste företaget kunna gå tillbaka till kunderna och säga att det är en bättre lösning övergripande sett, påpekar Alfred Berg-chefen.

– I vilken utsträckning kommer det att vara tillräckligt att villkoren i Norge endast är lika bra som i Sverige?

– Det är en bedömning som måste göras samlat. Alfred Berg har valt att flytta ut fonderna eftersom det ger våra kunder en fördel. Om vi ska flytta tillbaka igen, måste det vara för att vi kan visa på en ännu större fördel och bättre villkor, säger Arnesen.

– Trist

Han tillägger att för vissa kunder, som fondsdistributörerna, kan det vara arbetskrävande att göra en sådan justering, och att det är andelsägarna som slutligen beslutar om flytten.

– Vi har bett våra kunder om godkännande. Ger de sitt godkännande, måste vi genomföra det vi har kommit överens om. De processer som har påbörjats måste nog gå sin gång, säger toppchefen.

Zakariassen på VFF tror att han representerar en bransch som det är svårt att få politisk sympati med, och att det kanske bidrar till att myndigheterna inte är lyhörda för de verkliga problemen.

– Jag tycker det är tråkigt att man inte lyssnar på legitima argument som vi har framfört, och att det måste ske det som har hänt, att fonder flyttar ut. Jag skulle önska att det inte fungerade så, säger VFF-chefen.

Analys:

I denna artikel diskuteras de potentiella konsekvenserna av att norska kapitalförvaltare överväger att flytta norska registrerade fonder utomlands på grund av skillnader i ramvillkoren mellan Norge och EU-länder. Finansdepartementet har kallat in fondsbransjen för att diskutera frågan, och det finns oro över att åtgärder kan komma för sent. Alfred Berg har redan påbörjat processen att flytta ut vissa fonder till Sverige, vilket har lett till diskussioner om konkurrensvillkor och politisk sympati. Det framgår att denna flytt kan vara en långsam och komplicerad process, men att det kan vara nödvändigt för att säkerställa fördelar för kunderna. Sammantaget visar artikeln på de utmaningar som branschen står inför och hur beslut på politisk nivå kan påverka finansiella aktörer och deras kunder.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version