Havnearbetare längs hela östkusten och Mexikanska golfen har gått ut i strejk på tisdagen. Detta innebär att hamnarna stängs för första gången sedan 1977.

Den amerikanska fackföreningen för hamnarbetare (ILA) och arbetsgivarorganisationerna United States Maritime Alliance kunde inte komma överens inom tidsramen. Därmed pågår strejk vid en rad hamnar i USA.

Förhandlingarna mellan parterna har pågått under en längre tid och har handlat om löner, automatisering och andra arbetsvillkor.

– Vi är beredda att kämpa så länge det behövs och att strejka så länge som krävs för att säkra löner och skydd mot automatisering som våra ILA-medlemmar förtjänar, säger fackföreningens ledare Harold Daggett i ett uttalande.

Den första hamnstrejken sedan 1977 kommer efter att fackföreningen avvisade det senaste erbjudandet från arbetsgivarorganisationerna.

Enligt Wall Street Journal är 45 000 hamnarbetare nu i strejk. Hamnarna som påverkas hanterar nästan hälften av USA:s import och export.

Analys har visat att en strejk potentiellt kan få stora konsekvenser för fraktmarknaden, beroende på hur länge den varar.

Patrik Berglund, VD för shippingteknologiföretaget Xeneta, har påpekat att konsekvenserna av strejken kommer att vara mycket beroende av dess längd.

Flera norska företag påverkas av händelser inom internationell sjöfart. E24 frågade nyligen flera norska företag om konsekvenserna av en strejk, med tanke på den kommande julhandeln, men aktörer som XXL, Ikea och Europris fruktade inte för julhandeln.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version