Den senaste tiden har det varit en stor debatt om Airbnb-uthyrning i centrum. Lille Øvregaten Vel undrar vad stadens styre kommer att göra med centrum, medan Arbeiderpartiet efterfrågar en “bindande plan” för att förhindra att vanliga bergensare pressas ut från bostadsområden av turister.

Stadens styre vill ha ett levande centrum med plats för en mångfald av invånare. I andra länder ser vi hur högt konfliktnivån kan bli när bofasta känner att de förlorar sitt lokalsamhälle till turister. Så kan vi inte ha det i Bergen, och därför måste vi se till att det finns en balans mellan bergensare och besökare.

Det finns dock behov av att klargöra förutsättningarna för debatten:

1. Airbnb-uthyrning är i grunden positivt. Bergen har alltid vänt blicken mot världen och bjudit in andra. Korttidsuthyrning av privata bostäder är bra delningsekonomi, vilket gör att bostäder inte står tomma utan bidrar med intäkter till näringslivet och kulturen.

2. Det är inte tillåtet att bedriva hotellliknande verksamhet genom Airbnb idag. Områden som är reglerade som bostäder får inte användas för kommersiella ändamål. Tyvärr vet vi att detta sker, som grannar i till exempel Lille Øvregaten beskriver. Stadens styre är angeläget om att bekämpa denna typ av olagligheter.

3. Olovlig Airbnb-uthyrning utgör antagligen en relativt liten del av den totala marknaden. Arbeiderpartiet pekar på att antalet boenden på Airbnb i Bergen har ökat de senaste åren, men det är inte nödvändigtvis negativt. Det är inget fel med att vanliga människor som har ett ledigt hus hyr ut det några dagar om året. Problemet är den olagliga uthyrningen, och den har vi inte överblick över.

Frågan blir därför hur man på bästa sätt kan bekämpa den typ av Airbnb-uthyrning som faktiskt är problematisk. Oppositionen vill ha strängare regler, men problemet idag är inte att reglerna är för slappa. Problemet är att reglerna inte följs av vissa aktörer.

Att skärpa reglerna kommer därför främst att drabba vanliga bergensare som faktiskt följer samhällets riktlinjer. Med andra ord kommer det att bli svårare för gemene man att tjäna lite extra pengar genom att hyra ut sin bostad.

Om man vill förhindra olaglig Airbnb-verksamhet – det vill säga den typ där kommersiella aktiebolag köper upp bostadsområden, hyr ut dem året runt och där sängkläder och handdukar rullas in och ut som på ett hotell – måste man se till att de regler vi har faktiskt följs. Det är tillsynsavdelningen inom plan- och byggnadsnämnden som har ansvaret för detta, men även de har begränsad kapacitet.

Avdelningen har trots detta avslöjande av denna typ av olagligheter som första prioritet, och vi kommer att ha en dialog med skattemyndigheterna om hur de kan hjälpa till. Oppositionens förslag till skärpningar är dock bara en återvändsgränd.

I analysen av denna fråga är det viktigt att förstå att Airbnb-uthyrning har både positiva och negativa aspekter. Att följa reglerna och säkerställa en rättvis balans mellan invånare och turister är avgörande för att upprätthålla ett levande och hållbart samhälle i Bergen. Det är nödvändigt att alla aktörer, inklusive stadens styre, tillsynsmyndigheter och invånare, samarbetar för att lösa dessa utmaningar och säkerställa att bergensarnas intressen beaktas.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version