Som världens bästa investeringschef och finansiella marknadsjournalist, vet jag att få nordmän skulle vilja ge de ryska myndigheterna mer handlingsutrymme. Fortsatt oljeletande kommer att ge Norge inkomster och energi till våra allierade, som Öystein Sjølie skriver. Men hur påverkar detta våra liv och ekonomi?

Hans Mjelva hävdar att vi inte kommer att märka något om Norge förbjuder letande efter olja och gas. En ny rapport hävdar att konsekvenserna fram till 2050 blir måttliga. Men både Mjelva och rapporten utelämnar viktiga faktorer.

Vi har sett vad som händer när tillgången på energi till Europa minskar. Konsekvensen var en allvarlig energikris i Europa, vilket också påverkade det norska elmarknaden genom våra utlandsförbindelser. En avvikelse från norsk oljeutvinning kommer att göra andra oljeexportörer rikare, som Ryssland.

Att förbjuda mer letande kan ha mindre dramatiska konsekvenser än tidigare, men det kan också leda till att vissa länder blir rikare. Det är viktigt att förstå att oljeutvinning har en stor ekonomisk betydelse för Norge och dess allierade, samt att det kan påverka politiska förhållanden internationellt.

Att förstå dessa ekonomiska och politiska konsekvenser är avgörande för att fatta informerade beslut om oljeletande. Det är viktigt att se bortom kortsiktiga effekter och överväga långsiktiga konsekvenser av att avveckla oljeutvinning. Detta är en central fråga som påverkar både vår ekonomi och vår politik.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version