Den nervösa stämningen kopplad till oro i Mellanöstern fortsätter. Dessutom väntas den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag.

Börsen i USA ser ut så här vid cirka 16:38:
– S&P 500-indexet ner med 0,2 procent
– Dow Jones-indexet ner med 0,5 procent
– Nasdaq Composites-indexet ner med 0,1 procent

Ökad oro i Mellanöstern efter Irans raketattack mot Israel på tisdagen har gett en tung start på oktoberhandeln på de amerikanska börserna. Rädslan för att oljeproduktion eller transport skulle drabbas lyfte även oljepriset markant tidigare i veckan. Efter att ha stabiliserat sig runt 75 dollar, ser vi en ny hopp till 77 dollar fatet under eftermiddagstimmen.

Enligt Bloomberg har USA:s president Joe Biden fått frågan om han stöder ett eventuellt israeliskt angrepp mot oljeanläggningar i Iran. Till detta svarar han att “vi diskuterar det”.

Iran står för cirka 4 procent av den globala oljeproduktionen, men om det skulle bli en stor krig kan flera stora oljeproducenter i Mellanöstern drabbas. Regionen står för ungefär en tredjedel av världens olja, enligt Bloomberg.

Avvaktar jobbsiffror
Nya veckovisa jobbsiffror visade en ökning av arbetslöshetsansökningarna med 6 000 till 225 000 den senaste veckan. Det var marginellt högre än förväntat, enligt Reuters.

Nu avvaktas fredagens arbetsmarknadsrapport utanför jordbruket för september. Den betraktas ofta som “månadens viktigaste siffra”. Sysselsättningen är en viktig del av Federal Reserve Bank (Fed) i USA:s mandat, och kan därmed vara avgörande för räntesättningen framöver.

I september genomförde Fed en dubbel räntesänkning vilket innebär att räntan nu ligger i intervallet 4,75–5,0 procent. Baserat på uttalanden från Fed-chefen verkar det som att det kommer att bli fler räntesänkningar framöver, även om de inte är lika aggressiva som september-sänkningen.

– Medan aktiemarknaden brottas med ett antal bekymmer – inklusive eskalerande spänningar i Mellanöstern, hamnstrejk och osäkerhet inför valen – är likviditet nyckeln, och det finns gott om det nu när Fed har börjat sänka räntan, säger Mary Ann Bartels, investeringsstrateg på Sanctuary Wealth till CNBC.

– Det finns fortfarande mycket kraft kvar i detta bull-marknad, tillägger hon.

Stort fall för Levi’s
Bland de aktier som faller mycket hittar vi jeansjätten Levi’s, med en nedgång på över 7 procent. Detta sker efter publiceringen av kvartalsresultat, där det även framgår att en försäljning av Dockers övervägs.

AI-giganten Nvidia går åt motsatt håll med en uppgång på över 4 procent. Detta sker efter uttalanden om stark efterfrågan från företaget, enligt Bloomberg.

Det blev också känt på onsdagen att företaget är en av investerarna som har investerat i OpenAI, som ligger bakom ChatGPT.

Microsoft och Meta (Facebook) stiger också, medan Apple och Alphabet (Google) faller.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version