Investeringsexperter lyfter fram hur Kinas gigantiska stimulanspaket hjälper till att dämpa investerares oro kring shippingsektorn. En av de ledande rederierna på Oslo Børs är den multibillionären John Fredriksen, som driver frakt av torrlast till havs, särskilt järnmalm, som är mycket känslig för Kina.

Enligt analytiker Fredrik Dybwad på Fearnley Securities är nyheterna om Kinas åtgärder klart positiva för torklastfartyg med ökad byggverksamhet. Han betonar att åtgärderna hjälper till att dämpa investerares oro kring Kinas efterfrågan på järnmalm på grund av låga marginaler för stålverken.

Flottan har ökat med 2,5 procent hittills i år, och om Kina fortsätter med starka importnivåer kan det teckna en ljusare bild för torklastmarknaden 2025. Golden Ocean-aktien steg med 4,8 procent och andra industribolag som Norsk Hydro och Elkem steg också, kopplade till Kinas åtgärder.

Okea har sålt sin andel i Yme-fältet till Lime Petroleum för 15,65 miljoner dollar efter skatt, vilket förväntas slutföras före årets slut. Affären förväntas ge en regnskapsmässig vinst på mellan 150 och 250 miljoner kronor för Okea.

Sammanfattningsvis visar dessa händelser hur investeringar och marknadsutvecklingen i Kina kan påverka olika sektorer och bolag på Oslo Børs, vilket ger investerare och finansiella experter viktiga insikter för sina framtida beslut och portföljer.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version